Lagsport – även på jobbet

by / torsdag, 17 december 2015 / Published in Entusiasm, Positiv stress

Laget före jaget

Inlägg av Anton Johansson, gästskribent.

Människan har utövat sport sedan urminnes tider. Tidiga sporter var kampsporter som boxning och brottning, men i antikens Grekland utövade man även löpning, längdhoppning, spjutkastning med mera. Lagsporter fanns men ansågs inte vara lika viktiga, ett genomgående tema i historien har ju varit att starka individer sticker ut snarare än ett bra kollektiv.

Det är inte förrän nu på senare tid som man faktiskt inser vikten av lagsport, och det är framförallt nu som man börjar inse att det finns stora psykologiska aspekter inom idrotten som är värda att utforska. Tänk om man hade föreslagit att idrottare för länge sedan kunde ha presterat bättre med rätt slags pushande. Folk hade skrattat och förklarat att något daltande inte behövdes. Det här kunde också ha hjälpt i många av de krig som bekämpades förr i tiden, det märks inte minst på spartanerna som verkligen var organiserade och hjälpte varandra.

Effektiviteten ökar i lag

Man kan inte förneka det stora i att tillhöra ett lag. Även utan lag så trivs vi i olika grupper, oavsett om det gäller kompisgäng, arbetskollegor eller sin egen familj. Individuella sporter utvecklade snabbt en möjlighet till lagspel. I golfen spelar man till exempel amerikaner mot européer, i tennis gjorde man nya regler för att spela dubbel och i senaste upplagan av Poker-SM hade man möjlighet till lagspel. En annan populär publiksport är formel 1 och när de kör sitt Grand Prix så kör förarna för olika stall så som Ferrari eller Red Bull. De vinner som individer men tävlar alltså i lag, som den duktiga skribenten Janne Blomqvist tidigare har skrivit om. Det blir bara vanligare att även de individuella idrotterna börjar delas in i grupper eller tävla för landslag.

Ju tidigare man börjar …

Studier idag visar på att människor som utövar lagsport utvecklar vissa egenskaper tidigare än andra. Som barn lär du dig snabbt vikten av samarbete, disciplin och inte minst den sociala biten. Jag minns själv när jag var liten och flyttade till ett helt nytt ställe mitt under sommarlovet, man kände ingen och det var svårt att lära känna någon utan att gå i skolan med de nya barnen först. Men jag gick med i det lokala fotbollslaget där jag snabbt lärde mig allas namn och blev en i gänget. Många som utövat lagsporter hävdar att de redan som små kunde känna en slags trygghet inom laget. Tränaren spelar en viktig roll då hen blir en person man ser upp till och som lär barnen om tolerans och respekt.

Det viktigaste – och roligaste – görs bäst tillsammans

Ett bra lag minskar stressen

De studier som finns om lagsporter pekar även på att det ger ungdomar mindre stress och att man ser mer positivt på sin framtid.

För mig är lagsporten framtiden. I viktiga aktuella frågor som miljö, flyktingar och krig hamnar lösningen allt som oftast i en gemenskap, flera länder som tar ställning tillsammans och kommer fram till ett beslut. Samarbetet mellan människor är vad som byggt upp världen och fortfarande håller den på plats. Den psykologiska aspekten är även den minst lika viktig. Det är därför helt fundamentalt att dagens och framtidens ledare kan handskas med grupphantering och laganda. Förhoppningsvis lär dem sig detta redan i ung ålder. Kanske till och med i ett lag där man inser att utan samspel så kommer man ingenvart här i livet.

Gästskribent, Anton Johansson

TOP