Om att Göra Varandra Bättre på jobbet

by / måndag, 17 augusti 2015 / Published in Entusiasm, Lärande, Medarbetarskap

Utan feedback, inget lärande

Idag är det viktigt, och nödvändigt, för alla att lära nytt på jobbet. Tiden är förbi då all kunskap kunde inhämtas på kurs. Nu krävs det att alla lär på ett effektivt sätt i vardagen. Att Göra Varandra Bättre är både nyttigt och meningsfullt för oss människor. Därför har vi på Lagarbetarskap skrivit ihop en bok som handlar om hur man praktiskt gör detta. Nedan ser du först förordet och sedan första kapitlet.

Förord

Ett effektivt lärande i vardagen kräver att människor samarbetar i sitt lärande, av den enkla anledningen att utan återkoppling från kollegor och chefer blir det inget lärande.

Denna bok handlar om hur detta dagliga lärande kan gå till genom att alla ger och tar feedback till varandra för att på så sätt öka varandras lärande och göra varandra bättre.

Boken är uppbyggd som en crash course, en intensivkurs, med korta lektioner. Dessa kan med fördel läsas som ”enomdan” för att på så sätt få tillfälle att i vardagen prova varje lektions slutsatser. Självfallet blir effekterna större om flera läser och praktiserar samtidigt.

Lektion 1: Växa och lära

Feedback = de mest effektiva sättet att växa och lära.

Låt oss börja med att konstatera att feedback är jobbigt, både att ge och ta. De flesta av oss är helt enkelt inte vana att ge feedback. En del av oss tycker inte att vi bör ”lägga oss i” hur andra gör. Andra av oss vill inte verka besserwisser och berätta för andra. Det finns många anledningar till att vi undviker att ge feedback.

Det är också jobbigt att ta emot feedback. Konstruktiv, eller negativ, feedback är naturligtvis jobbig för vår självkänsla. Positiv feedback kan göra oss lite skamsna, ”inte ska väl jag …” eller ”SÅ märkvärdigt var det väl inte vad jag gjorde”.

Av alla dessa skäl så måste all feedback göras med eftertanke och med finess. En viktig grundregel är att försöka att ge betydligt mer positiv feedback. Försök att åtminstone ha relationen 3 till 1, ge positiv feedback minst 3 gånger oftare än negativ.

Fokusera på att ge mer positiv feedback så
lägger du grunden för en feedback-kultur.

TOP